Introductie

Het grote aantal vacatures in de ICT baart zorgen. Maatregelen zijn nodig. Blijven die uit dan zullen ontwikkelingen stagneren.

microbit-logo-stacked

De Britse omroep de BBC onderkende dit probleem en droeg een steentje bij om de problematiek het hoofd te bieden. Op 22 maart 2016 introduceerde de BBC de Micro:bit, een computertje van 4 bij 5 cm, dat tot stand was gekomen in samenwerking met o.a. Microsoft , Samsung, Cisco, ARM en Barclays.  De bedoeling was om kinderen op een laag-drempelige manier in aanraking te brengen met technologie, de basisprincipes van het programmeren en het maken van eenvoudige elektronica projecten. Met de Micro:bit wilde de BBC kinderen inspireren tot het bedenken en creëren van eigen toepassingen, of, als dat niet lukte, tot het nabouwen van geboden voorbeelden. Dit alles om kinderen al op jonge leeftijd te interesseren voor beroepen in de ICT.

microbit letteringDe Micro:bit werd een succes. Prachtige toepassingen werden gecreëerd: stappentellers, naambuttons, scoreborden, luchtgitaren, liefdesmeters en bestuurbare robots en autootjes. Er schijnt zelfs een ruimtesonde te zijn gebouwd die op 30 km hoogte zijn werkzaamheden verricht.
Volgens de BBC werpt de Micro:bit nu al zijn vruchten af. 39 procent van de meisjes die met de Micro:bit hadden gewerkt gaf aan wel een ICT-studie te willen doen. Voor de komst van de Micro:bit was dat 23 procent.
Als snel rezen plannen om de Micro:bit verder te verspreiden. Daartoe werd de Micro:bit Educational Foundation in het leven geroepen, een stichting die zichzelf  ten doel heeft gesteld om op korte termijn honderd miljoen mensen te bereiken met de Micro:bit. In eerste instantie zal de uitrol plaatsvinden in Nederland en IJsland. Daarna volgen Noord-Amerika en China.